:: PC Zenith v3.6 :: Hardver, softver, tutorijali, člance, kolumne - hardware and software reviews, texts and tutorials
 Povratak na VRH

PC Zenith
HD Televizija [HDTV] - Osnove, vijesti, upute i testovi HD opreme

PC Zenith -> Software -> Tekstovi -> Aplikacije za obradu slika

Aplikacije za obradu slika

UVOD

U današnje vrijeme računala imaju veliku primjenu u pohrani i obradi slika u raznim formatima. Padom cijena digitalnih fotoaparata i skenera sve više slika se pohranjuje u digitalnom obliku na računalu. Računala su postala nezamjenjiv alat za obradu i retuširanje fotografija.
Web je nezamisliv bez slikovnog sadržaja, zauzima značajno mjesto u prezentiranju i oglašavanju poduzeća i ustanova. Slike koje se prezentiraju na Web-u potrebno je obraditi i pohraniti u formatu prikladnom za prikaz i prijenos preko Interneta. Ovdje također programi za obradu slike imaju značajnu ulogu.

U ovom tekstu ću obraditi ove teme:

1. Aplikacije za obradu slika
1.1. Pixia
1.2. GIMP
1.3. Xpaint
1.4. Paint.NET
1.5. Paint Shop Pro
1.6. Corel Paint Shop Pro
1.7. Adobe Photoshop

Aplikacije za obradu slika

Aplikacije za obradu slika mogu se podijeliti u tri osnovne skupine:

Programi za obradu slika namijenjeni su za editiranje fotografija i obradu umjetničkih slika (plakati, naslovnice časopisa, omoti za audio CD-ove i sl.). Odabir programa za obradu slike ovisi o više faktora. Kao prvo, programi za obradu slike dijele se na one koji obrađuju bitmape (ili rasterske slike, koje su načinjene od točkica - pixela) i oni koji obrađuju vektorske slike (koje su opisane pomoću krivulja), te je stoga prilikom odabira važno znati kakvu vrstu slika želite obrađivati. Na primjer, fotografije načinjene digitalnim fotoaparatima ili skenirane slike su bitmape. ljedeće o čemu treba voditi računa je funkcionalnost koja se očekuje od programa za obradu slike. Očekivana funkcionalnost ovisi o tome u koju se svrhu obrađuje slika - izrađuju li se grafički elementi za web stranica, obrađuju li se fotografije za neku tiskovinu ili obiteljski fotoalbum i slično. Oni koji se profesionalno bave obradom slike vjerojatno će odabrati neki od kvalitetnih profesionalnih programa od proizvođača kao što su to Adobe (Photoshop ili Illustrator), Macromedia (Freehand ili Fireworks) ili Corel (CorelDRAW Graphics Suite). Prilikom odabira važno je i za koju se računalnu platformu nabavlja program (na primjer, nabavlja li se program za MS Windows ili Macintosh platformu).
Postoji vrlo mali broj kvalitetnih programa za obradu slike, a koji bi ujedno bili i besplatni. U ovom dokumentu cemo opisati par profesionalnih (Adobe PhotoShop, PaintShopPro i Corel PhotoPaint) i par amaterskih tj. besplatnih programa (Gimp, Pixia i Xpaint).

1.1. Pixia

Pixia je zanimljiv i kvalitetan program za obradu bitmapa koji posjeduje mnoge napredne opcije (poput neograničenog broja layera). Program je napisan za MS Windows platformu i postavlja relativno skromne hardverske zahtjeve. Nedostatak je ovog programa pomalo nedorađeno i neugledno korisničko sučelje. Po svojim je mogućnostima slabiji od Gimpa.
Ovaj program potječe iz Japana (postoje brojne lokalizacije, među kojima je i ona na engleskom jeziku).


Pogled na Pixia radnu površinu


1.2. GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je namijenjen za retuširanje fotografija i obradu slika. Glavna funkcija je editiranje bitmapa, ali s njim dolaze i alati za rad s vektorskom grafikom. Neke opcije za obradu slike pogodne su i za izradu kratkih animacija koje se mogu pohraniti u obliku animirane GIF slike ili u MPEG formatu. Rad sa slojevima i kanalima također je implementiran, a postoji i podrška za alfa kanal (prozirnost). S GIMP-om dolazi veliki broj filtara za obradu fotografija, a postoji i mogunost kreiranja novih. Zbog svoje kvalitete i mnogih naprednih opcija je postao standard za obradu slike u Linux okruženju. Originalno je napisan za Linux platformu (gdje je dobio popularan naziv "Photoshop za Linux") i premda postoji i njegova inačica koja radi na Windows platformi, njegovo je korisničko sučelje pomalo nezgrapno i zbunjujuće za korisnike Windowsa što je možda i njegov najveći nedostatak.


Pogled na radnu površinu GIMP-a

1.3. Xpaint

Xpaint je jednostavan program za crtanje i obradu slike. Vrlo je sličan programu Paint iz MS Windows okruženja, ali ima i neke dodatne opcije prvenstveno namijenjene za obradu fotografija (uklanjanje šuma, izoštravanje i sl.).
Osnovna namjena mu je crtanje jednostavnih skica i crteža, premda može poslužiti i za jednostavniju obradu fotografija.
Alati koje ima dovoljni su za izradu jednostavnih skica i crteža.
Program podržava i neke naprednije opcije (filtri za obradu fotografija), ali njih je malo i dosta su loše realizirane. Stoga se za napredniju obradu slika (pogotovo fotografija) preporuča koristiti GIMP.


Xpaint radna površina


1.4. Paint.NET

Paint.NET je program koji bi trebao zamijeniti standarni Microsoft Paint, koji inače dolazi integriran u Windowse. Dakle ne radi se o nikakvom profesionalnom
alatu za obradu slika, već o malo naprednijem editoru koji zbog svoje jednostavnosti korištenja, te nekih dodatnih mogućnosti, sasvim zadovoljava potrebe običnih korisnika. Ovaj program ima brojne funkcije koje odlikuju profesionalne i veoma skupe programe za obradu slika (kao što su Adobe Photoshop i Corel Paint Shop Pro), uključujući i mogućnost rada sa više "slojeva" (layers), neograničenu "undo" funkciju, moćne alate za crtanje i obradu slika, kao i brojne specijalne efekte.


Paint.NET radna površina

1.5. Paint Shop Pro

Paint Shop Pro je odavno poznat program kojim se služe oni kojima nije potrebna snaga Corelova paketa ili moćan program kao što je Adobe Photoshop. Međutim, ovaj program posjeduje opcije uz čiju pomoć dolazite do rezultata brzo i jednostavno. Paint Shop Pro je imao jednu vrlo korisnu opciju koja se krila unutar izbornika Enhance Photo - One Step Photo Fix. Učitate sliku koju želite poboljšati i pokrenete ovu opciju koja je ustvari skup šest filtara te gledate kako se pred vašim očima blijeda fotografija pretvara u fotografiju koja ima kontrast, kojoj se povećala oštrina i koja je po svemu bolja od originala.


Paint Shop Pro radna površina

1.6. Corel Paint Shop Pro

Corel Paint Shop Pro je najpopularniji i najbolji shareware program za obradu slika. Omogućava vam da s lakoćom pregledate i obrađujete slike, kao i da ih prebacujete iz jednog formata u drugi. Program posjeduje sve alate potrebne za rad sa digitalnim fotografijama. Kombinovanjem automatskih i preciznih alata Corel Paint Shop Pro vam omogućava da ostvarujete profesionalne rezultate. Posjeduje podršku za web - optimizacija GIF i JPEG slika, izrada slikovnih mapa i "mouse over" efekata, provjera izgleda u tri različita internet pretraživača... Program sadrži i Animation Shop, odličan alat za izradu animiranih GIF-ova. Verzija X (10.0) predstavlja značajno unapređenje ovog programa i donosi veliki broj novih alata, mogućnost da poništite bilo koju od prethodnih operacija na slici, automatsko podešavanje oštrine, kontrasta, osvjetljenja i balansa boja slike, brži rad programa, kao i brojna druga poboljšanja.


Corel Paint Shop Pro radna površina

1.7. Adobe Photoshop


Photoshop CS2 je softver namijenjen za rastersko obrađivanje digitalnih fotografija. Trenutno je vodeća inačica svjetske aplikacije za obradu slika. Web dizajneri mogu se pouzdati u kompletnu povezanost Photoshopa i ImageReady aplikacije kod kreiranja web grafike s izvrsnim eksportom za web i alatima za razrezivanje većih slika. Kreirajte kompletan homepage u tablici s rolloverima i animiranim gifovima. Photoshop donosi, naravno, i ogromnu količinu alata za obradu slike za ekransku ili papirnatu uporabu.


Adobe Photoshop radna površina


Crop-anje slike u Photoshop-u

ZAKLJUČAK

Krajni cilj opisanih radnji je koje sve vrste programa za obradu slika i fotografija ima koji su vodeći, također je potrebno poznavati koje zahtjeve nameće pojedini program.
Kvalitetu našem radu također osim poznavanja kompjuterskog alata i tehnika dotjerivanjem slike daje i dobra procjena najbržeg načina provedbe potrebnih postupaka.
Često je potrebno kombinirati više tehnika i alata kako bismo postigli zadovoljavajući rezultati.

 

By Dado, travanj 2007. PC Zenith, Sva prava pridržana.

:: PC Zenith v3 :: Hardver, softver, tutorijali, kolumne - hardware and software reviews


HCL